Foodsavers Gent

Begin maart 2017 lanceerde het OCMW Gent in samenwerking met Stad Gent haar distributieplatform ‘Foodsavers Gent’. Dat is een logistiek platform dat voedseloverschotten uit de Gentse regio recupereert en herverdeelt. Het project heeft drie doelstellingen:

 1. De klimaatdoelstelling: door het recupereren van voedseloverschotten besparen ze CO2 uitstoot. Per 100 ton voedseloverschotten wordt 256 ton CO2 bespaard (bron: FAO)
 2. De sociale tewerkstellingsdoelstelling: met het project stelt Foodsavers Gent 10 tot 12 doelgroepmedewerkers met moeilijke toegang tot de arbeidsmarkt te werk. In dat opzicht is het project een volledige opleiding in de logistieke sector.
 3. De derde doelstelling is armoedebestrijding. De voedseloverschotten komen terecht bij mensen in armoede.  Hiervoor werkt Foodsavers Gent samen met een 40-tal afnemers.

Foodsavers Gent heeft in haar 1e werkjaar de vooropgestelde doelstellingen alvast ruim overtroffen (zie dit nieuwsbericht).

De goede resultaten die Foodsavers Gent kan voorleggen, wekten al interesse op in binnen- en buitenland. Het viel ook al meermaals in de prijzen in België en won in sept. 2018 ook de hoogste prijs tijdens de uitreiking van de internationale Milan Pact Awards in Tel Aviv. (zie dit nieuwsbericht)

Voor extra info over Foodsavers Gent, klik hier of mail naar: tneg.1551870024wmco@1551870024tneGs1551870024revas1551870024dooF1551870024

Onder andere onder impuls van Lerende Netwerken die georganiseerd worden door KOMOSIE, alsook dankzij de inspanningen van verschillende lokale besturen, zijn er nog verschillende distributieplatformen in opstart of in onderzoek en worden bestaande initiatieven over heel Vlaanderen ondersteund. Voor meer info: kijk op de pagina Distributieplatformen.

Filmpje over Foodsavers Gent voor de prijs Toekomstige generaties 2017

Comments

 1. Omer Beelen

  Een inisiatief dat navolging in andere steden moet krijgen.
  Dit is ook aan milieu doen en ondersteun ik 100 procent.
  Wat de mensen allemaal wegwerpen dat nog zeer goed is en gegeten kan worden.
  Proficiat voor de initiatiefnemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *