Foodsavers Gent – UCO-site: Maïsstraat 142 Gent

Begin maart 2017 lanceerde het OCMW Gent in samenwerking met Stad Gent haar distributieplatform ‘Foodsavers Gent’. Dat is een logistiek platform dat voedseloverschotten uit de Gentse regio recupereert en herverdeelt. Het project heeft drie doelstellingen:

 1. De klimaatdoelstelling: door het recupereren van voedseloverschotten besparen ze CO2 uitstoot. Per 100 ton voedseloverschotten wordt 320 ton CO2 bespaard (bron: FUSION)
 2. De sociale tewerkstellingsdoelstelling: met het project stelt Foodsavers Gent 15 tot 18 medewerkers met moeilijke toegang tot de arbeidsmarkt te werk. In dat opzicht is het project een volledige opleiding in de logistieke sector.
 3. De derde doelstelling is voedselarmoede tegengaan. De voedseloverschotten komen terecht bij mensen in armoede.  Hiervoor werkt Foodsavers Gent samen met een 100-tal afnemers.

Foodsavers Gent heeft in haar 1e werkjaar de vooropgestelde doelstellingen alvast ruim overtroffen (zie dit nieuwsbericht).

De goede resultaten die Foodsavers Gent kan voorleggen, wekten al interesse op in binnen- en buitenland. Het viel ook al meermaals in de prijzen in België en won in sept. 2018 ook de hoogste prijs tijdens de uitreiking van de internationale Milan Pact Awards in Tel Aviv.

Voor extra info over Foodsavers Gent, klik hier of mail naar: tneg.wmco@tneGsrevasdooF

Onder andere onder impuls van Lerende Netwerken die georganiseerd worden door KOMOSIE/HERW!N, alsook dankzij de inspanningen van verschillende lokale besturen, zijn er nog verschillende distributieplatformen opgestart of in onderzoek en worden bestaande initiatieven over heel Vlaanderen ondersteund. Voor meer info: kijk op de pagina Distributieplatformen.

Filmpje over Foodsavers Gent voor de prijs Toekomstige generaties 2017

Comments

 1. Omer Beelen

  Een inisiatief dat navolging in andere steden moet krijgen.
  Dit is ook aan milieu doen en ondersteun ik 100 procent.
  Wat de mensen allemaal wegwerpen dat nog zeer goed is en gegeten kan worden.
  Proficiat voor de initiatiefnemers.