Voedseloverschotten

Waarschijnlijk bent u hier terechtgekomen omdat uw onderneming –al dan niet regelmatig- geconfronteerd wordt met voedseloverschotten. Vaak zijn dit voedingswaren die nog perfect eetbaar zijn, maar die om diverse redenen niet meer kunnen of mogen worden verkocht. Maakt u dit inderdaad soms mee? Als u deze overschotten graag op een vlotte manier een zinvolle bestemming geeft, dan kan de Schenkingsbeurs u daar zeker bij helpen.

De Schenkingsbeurs

De Schenkingsbeurs is een online platform dat schenkingen aan voedselhulp- en sociale organisaties vergemakkelijkt. In een paar muisklikken kan u uw overschotten beschikbaar maken. De ingeschreven sociale organisaties kunnen hier dan op reageren en deze komen ophalen.

Ontdek alles over de Schenkingsbeurs

Doneer éénmalig of frequent uw overschotten aan de Schenkingsbeurs

Waarom schenken?

De Schenkingsbeurs is een multisectorieel platform dat open staat voor alle soorten bedrijven uit de voedingssector. Door uw voedseloverschotten aan de voedselhulp- en sociale organisaties aan te bieden heeft uw bedrijf een impact op drie gebieden:

Maatschappelijk

Dankzij uw schenkingen biedt u de voedselhulp- en sociale organisaties toegang tot verse en gevarieerde voeding. In België doen meer dan 240.000 mensen een beroep op de diensten van de voedselhulp. Door de onverkochte goederen weg te schenken helpt u de voedselhulp- en sociale organisaties hun missie waar te maken. Zo speelt uw bedrijf een actieve rol in maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en leeft u de geldende wetgeving na.

Economisch

Onverkochte levensmiddelen jagen uw bedrijf op kosten (commercieel verlies, opslag, vernietiging). Door de onverkochte levensmiddelen weg te schenken vermindert uw hoeveelheid afval en bespaart u op het beheer ervan. Bovendien is de verdeling van onverkochte levensmiddelen vrijgesteld van btw wanneer de voedingswaren gratis worden weggeschonken aan sociale distributieplatformen, erkende voedselbanken of voedselhulp- en sociale organisaties die erkend zijn door hun gemeente of door het OCMW (Beslissing btw nr. E.T.127.958 bepaald in circulaire nr. 2020/C/116).

Milieu

Door je voedseloverschotten weg te schenken verkleint u de hoeveelheid afval. Voedseloverschotten wegschenken, dat is voedselverspilling bestrijden en tegelijkertijd de milieu-impact van uw bedrijf verkleinen.

Ga dus snel naar www.schenkingsbeurs.be en schrijf u in.

Indien u vragen heeft over de Schenkingsbeurs of over andere manieren om met voedseloverschotten aan de slag te gaan, neem gerust contact op via eb.srevasdoof@ofni

Ontdek alles over de Schenkingsbeurs

Doneer éénmalig of frequent uw overschotten aan de Schenkingsbeurs