Wil je ook voedseloverschotten verwerken tot lekkere producten? Kom naar de kennismaking- en inspiratiesessie op 22 mei!

Op zoek naar mogelijkheden en steun om voedseloverschotten te (laten) verwerken tot lekkere producten, mét tewerkstelling voor kansengroepen? Dan is Meldert op 22 mei the place to be!

Welkom op onze Kennismaking- en inspiratiesessie voor trajecten Voedselreststromen Circulair. 

Wat?

Dit is de startsessie voor het 2-jarige project binnen Vlaanderen circulair waarbij bedrijven in de sociale of reguliere economie – met aandacht voor sociale tewerkstelling – aan de slag kunnen gaan om nieuwe lekkere producten te maken op basis van voedselreststromen, van onderzoek over pilootproductie tot de commercialisering.

We presenteren op 22 mei de 3 voorziene trajecten  voor overschotten van een supermarktketen, van een zuivelbedrijf en van reststromen van landbouw – of voedselverwerkende bedrijven. Je komt te weten welke ondersteuning je de komende 2 jaren kan krijgen van experten ter zake van de VIVES Hogeschool, CODUCO en KOMOSIE.

Voor wie?

Landbouwers, bedrijven en supermarktketens met voedseloverschotten, sociale economie bedrijven, startups, lokale overheden en alle geïnteresseerden.

Wanneer en waar?

Di 22 mei 9u30 – 14u

Ons Dagelijks Groen – een landbouwbedrijf dat producten maakt van de reststroom preigroen

Kammenkouterstraat 80 – 9310 Meldert. Laat weten als je een lift wil vanuit het station van Aalst.

Agenda

We bekijken welke good practices en geleerde lessen ons kunnen inspireren. Daarna nemen we de tijd voor een eerste kennismaking en gaan we samen op zoek naar ideeën die op een later tijdstip liefst uitmonden in een pilootproject. We sluiten af met een hapje en drankje.

9u15                      Onthaal

9u30                      Inleiding: ontstaan en doel van ‘Voedselreststromen circulair’

10u00                   Inspiratie traject supermarkt door Coduco

Inspiratie traject voedingsindustrie door VIVES

11u00                   pauze  

11u10                   Inspiratie traject landbouw door Flanders’ Food en SOWEPO

11u50                   Kennismaking en verwachtingen per traject

13u00                   Interesse kenbaar maken en vervolg na deze sessie

13u15                   Hapje en drankje

Aansluitend bedrijfsbezoek mogelijk.

Inschrijving

We verwelkomen jullie graag op 22 mei!

Deelnemen is gratis mits inschrijving. Inschrijven kan via een mail naar eb.eisomok@sfrot.ooraC

Geef aan of je een kijkje wil nemen in het bedrijf achteraf.

Geef ook aan of je een lift wil vanuit het station van Aalst.

 

Meer info:  Wat mag je verwachten van dit project Circulair Voedselrestromen?

 

Begin dit jaar toonde de Restjesfabriek hoe er van voedselreststromen met sociale tewerkstelling nieuwe lekkere producten kunnen gemaakt worden. Hierop verder bouwend  willen we graag, samen met bedrijven in de reguliere en sociale economie, verdere pistes onderzoeken rond  3 ideeën.

  1. In een eerste idee zoeken we uit wat er nog kan gemaakt worden met overschotten uit een supermarktketen.
  2. Voor het tweede idee kijken we naar de overschotten van een zuivelbedrijf.
  3. Het derde zoekt naar mogelijkheden voor overschotten uit de landbouw.

 

We gaan van start met een kennismakings- en inspiratiesessie. Hiervoor brengen we verwerkende bedrijven samen met bedrijven die oplossingen zoeken voor hun overschotten. Deze sessie is bedoeld voor ondernemingen die wensen dat hun voedselreststromen naar menselijke consumptie gaan. Én voor die ondernemingen die geïnteresseerd zijn om deze reststromen te verwerken tot lekkere producten en daarbij werkkansen willen geven aan mensen die zich ver van de arbeidsmarkt bevinden. Kortom Foodsavers. Zowel actieve als opstartende initiatieven en zij die gewoon uit interesse komen. Uiteraard zijn ook alle andere geïnteresseerden (sociale organisaties,  lokale besturen, …) welkom.